Sunday, 27 April 2008

NASIHAT BESI BURUK KEPADA BESI BARU

Hanya tingal 9 bulan dan 4 hari sebelum saya mengucapkan selamat tinggal kepada Pasukan Polis DiRaja Malaysia yang telah saya beri 31 tahun 6 bulan daripada hidup saya ketika bersara wajib kelak pada 1 Februari 2009. Saya mungkin berumor 56 tahun ketika itu tetapi saya yakin dengan izin dan kehendak Allah s.n.w. saya tak akan dan belum lagi nyanyuk ketika itu.

Apa perasaan saya menunggu tempoh persaraan yang semakin hampir ini? Entah, saya pun tak tahu macam mana nak describe perasaan saya. Bak kata orang kampong saya, anxiety mungkin. Macam banduan yang duduk dalam death row dan kemudian warder beritahu esok hukuman mati akan dijalankan. Boleh tidur dan makan ke mamat tu. Hah! Macam tulah agaknya perasaan saya menunggu hari persaraan nanti. Barangkali taklah seteruk perasaan banduan death row tu tapi lebih kurang macam tulah. Anyway seperti biasa saya suka mengambil sikap “menyeberang jembatan apabila sampai kepadanya dan bukan memeningkan kepala cara mana nak menyeberang walhal kelibat jambatan pun belum nampak”.

Dah dekat nak bersara ni, kadang-kadang geram juga dengan kerajaan Malaysia. Jiran sebelah (yang saya tahu Thailand dan Singapura) dah berjeman tok adam (istilah orang Johor) umur bersara 60 tahun, kita masih terkial-kial nak buat viability study naikkan umur bersara kepada 58 tahun. Dah tu ambil masa berabad lamanya nak siapkan kajian. Ya! Rabbi, apa bezanya 58 tahun dengan 60 tahun. Barangkali pakar pengkaji kita bimbang jika umur bersara dinaikkan ke 60 tahun, lebih ramai pekerja yang tidor semasa bekerja sebagaimana contoh pemimpin nombor wahid kita.

Sebut tentang persaraan, satu perkara saya percaya akan berlaku kepada saya sebagaimana mereka yang telah terdahulu bersara daripada saya adalah kami akan dilihat, dianggap dan diperbuat sebagai besi buruk. Layak duduk di rocking chair dengan dikelilingi oleh cucu-cucu dan bercerita tentang exploits atuk semasa pakai uniform dulu. Itu pun kalau cucu sudi dengar dan tak bagi alasan nak buat homework sekolah. Nasib tak baik kalau ada cucu yang sudi dengar, depa tanya pulak. Kalau Atuk terror sangat masa dalam pasukan dulu kenapa pencen setakat Superintendent Polis aje. Walhal bapa kawan adik yang adik tengok macam blur aje pencen pakai keris. Tak ke terkedu kita dibuatnya.

Sekarang ni masa pangkat yang disandang masih valid untuk menerima tabik apabila bertemu dengan junior officer, masih ok lagi. Ada juga pegawai bawahan yang sudi mendengar celoteh kita sama secara sukarela atau paksarela. Kalau masa lunch break tu ada jugalah pegawai yang ajak pi lunch dah tu mereka bayar pulak tu. Kalau dah pencen nanti haram. Agaknya kalau saya telefon nak belanja geng yang masih berkhimat teh tarik (saya bayar pulak tu dengan duit pencen) macam-macam tugas nanti yang mereka kena buat. Nak bawa Chin Peng balik ke Malaysialah, nak buat money trail RM 1 trillion yang disonglap dari kerajaan Malaysia lah. Jadi sorry ye Pak Cik, bukan tak sudi tapi busy. Tapi ini lumrah hidup kan. Jadi saya dah lama bersedia untuk menghadapinya. Yang saya tak hairan sesen pun ialah kehilangan kuasa polis apabila bersara nanti kerana semasa dalam pasukan pun saya tak tak pernah menggunakan kuasa polis. Guna kuasa polis untuk tangkap orang jahat adalah tapi arah subordinates untuk bayar bil-bil letrik, air dan macam macam kerja peribadi belum lagi. Bahkan semasa anak perempuan bernikah dan bersanding dulu, ahli-ahli keluarga yang membantu menguruskannya. Tak ada lansong penglibatan warga PDRM di dalam urusan tersebut selain sebagai tetamu bahkan bunga telor pun tak ada tauke sponsor.

Kepada Mereka Yang Masih Jauh Dalam PDRM
Do I have any regrets after serving this police force for the last 31 years and soon to be leaving it? Tons of it. Tapi itu bukan salah PDRM tapi salah saya sendiri. Dukacita, saya jenis orang yang pandai memberi nasihat tapi tak pandai mengikuti nasihat sendiri. Kalau bagi nasihat tentang memajukan kareer melalui office politics sebagaimana diajarkan oleh Micheal Corda, sayalah orangnya. Bercerita tentang studying your social and working environment as a key to success, jangan tanya orang lain tanya saya dah memadai. Tapi apa dah jadi.? Bah kata arwah atuk saya “Those who can do those who can’t teach.”
Bagi mereka yang bakal saya tinggalkan dan yang masih jauh perjalanan dalam dalam PDRM, jangan jadi macam saya. Jangan work hard tapi work smart. Kerja rajin, komited, bersih, cekap dan amanah tidak selalunya menjanjikan kenaikan pangkat yang melonjak-lonjak. Lepas confirm naik pangkat. Confirm lagi nak pangkat lagi. Belum sempat gantong sijil dalam pejabat baru dah kena tukar ke pejabat yang lebih besar lagi.

Suatu masa dulu itulah yang telah diajarkan oleh senior-senior saya dalam pasukan. Uppermost dalam benak saya adalah kerja, kerja dan kerja. Keluarga dan diri sendiri jadi nombor tercorot dalam hidup. Saya mimpikan pencen dengan jawatan yang sesuai dengan pengalaman saya selama 32 tahun i.e. dalam suatu command post tetapi that is not to be. Sebaliknya saya akan bersara sebagai pegawai penyiasat. Dari zaman P.I. kena arah sampai nak pencen pun kena arah.

Semasa anak perempuan saya naik ke pelamin di hari persandingannya, saya hampir mengalirkan air mata kerana all of a sudden selepas 23 tahun baru saya sedar bahawa saya gagal bersama-sama anak perempuan saya semasa dia membesar. I have never been there when my daughter is growing up. Banyak events yang penting dalam hidupnya telah saya ketepikan kerana keutamaan terlampau yang saya beri kepada tugas. Semasa di sekolah rendah saya gagal hadir dalam concert sekolahnya di mana anak saya mengambil bahagian. Semasa hari penyampaian sijil cemerlang kerana mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR, saya sibuk dengan tugas. Bahkan apabila perlu terbang ke Australia kerana menyertai pertandingan band antarabangsa, saya tidak dapat menghantarnya di Airport Subang pun kerna taksub dengan tugas.

Tapi yang paling menyedihkan dan membuat saya meyimpan sedikit dendam terhadap PDRM adalah apabila saya tidak dapat berbual-bual dengan arwah abah sehari sebelum dia dimasukkan ke operating theatre untuk menjalani pembedahan dan apabila keluar, abah telah tidak sedar diri sehingga beliau meninggal dunia. Abah dijadualkan menjalani pembedahan pada jam 10 pagi 23 Disember 2003. Sepatutnya pada petang 22 Disember saya telah boleh melawat dan berbual-bual dengan abah di Hospital HUKM. Tapi oleh kerana mengendalikan kes NASCOM saya telah tidak dapat berjumpa abah sepanjang hari tersebut. Saya jangka dapat berjumpa abah pada pagi 23 Disember sebelum dimasukkan ke operating theatre. Sekali lagi kerana pentingkan tugas (kes NASCOM) saya telah tidak ke HUKM pada pagi tersebut kerana memikirkan saya akan dapat berbual dengan ayah pada petangnya. Malangnya apabila abah keluar dari operating theatre jam 5 petang, beliau telah tidak sedarkan diri dan saya hanya dapat melihat nafasnya turun naik sehinggalah abah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada jam 10:23 malam 23 Disember 2003.

Apa yang saya dapat meninggalkan abah kerana taat kepada tugas? Penyangak kes NASCOM dapat dituduh di mahkmah kerana menipu tetapi sebulan selepas itu penyangak dan tali barutnya dalam PDRM telah menyebarkan surat tohmahan tanpa tanda tangan dan tak lama kemudian saya dan pegawai penyiasat saya bagi kes tersebut telah disepak ke Perlis dan Sarawak tetapi mujor dengan muka sedih dan kesian kami, rayuan diterima dan kami akhirnya terpelanting seorang ke Maktab Polis Kuala Kubu Baru dan seorang ke Maktab Polis Cheras. Dan habuan untuk kejayaan kami adalah disepak terajang dan hilang kekananan selama 2 tahun. Elok-elok berpeluang pencen sebagai ACP sebaliknya dapat pencen Supt. Wah Emah apa sekali pun sata tetap bersyukur kepada Allah s.n.w. kerana pangkat ini kerana masih ada senior saya yang masih ASP. Dalam keadaan ini salah ke saya kalau ada sedikit perasaan dendam kepada PDRM?

Negara Ada 96,000 Warga PDRM, Keluarga Anda Ada Anda Seorang
Apa pengajaran yang boleh diperolehi dari episode di atas? Malaysia ada 96 ribu warga PDRM untuk menjaga keselamatan dan ketenteraman awamnya tetapi keluarga anda hanya ada anda seorang untuk menjaga ketenteraman dan kebahagian mereka. Anda buatlah pilihan. Mana priority anda. Keluarga atau negara. Saya bukan menyuruh anda mengabaikan tugas tetapi bak kata boss saya semasa saya bekerja di Pernas Edar, sehari kita ada 24 jam tak lebih tak kurang. Lapan jam diperlukan untuk tidor (tolak campor 1-2 jam). Lapan jam lagi untuk bekerja bagi menyara hidup dan baki lapan jam untuk diri sendiri dan keluarga. Perlukah kita bekerja 18 jam sehari. Tepok dada tanya selera.

Duduk Dalam Kebun Durian
Nasihat kedua yang boleh saya turunkan, itu pun kalau anda sudi membacanya ialah anda perlu memahami working, social dan political environment di mana anda bekerja dan hidup. Zaman Khalifah Islam seperti Umar dan Abu Bakar, anda boleh berkata tidak (macam iklan kempen anti merokok pulak). Pengikut pemimpin Islam di waktu itu boleh memberikan pandangan peribadi mereka tanpa takut di ISAkan, dipancung kepala atau disimpan sejukkan (cold storage) atau dibuang daerah. Dalam environment sekarang, bolehkah anda berbuat demikian? Tanya diri sendiri. Mana yang lebih selamat untuk kareer anda. Jadi yes man atau no man. Cari jawapannya.

Di akhir perkhidmatan saya dalam Cawangan Pencegah Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian saya pernah memberi nasihat kepada pegawai dan anggota saya. Kita ibarat duduk dalam kebuan durian yang pokoknya sarat dengan buah durian. Pokok jangan digoyang takut dihempap dahan reput. Durian jangan dijolok takut terjolok sarang tebuan. Tunggu durian jatuh. Itu pun jangan dikopek dulu. Tanya dulu siapa tuan punyanya. Jika tiada tuan baru dibelah. Itu pun jangan terus dimakan periksa dulu isinya sama ada mengkal, berulat atau baik isinya, baru dimakan. Dan kalau dimakan pelawa-pelawa lah orang yang mungkin ada disekeliling anda terutama kalau orang disekeliling anda itu sasa-sasa badannya. Jangan jadi bodoh. Kalau saya ikutlah nasihat saya sendiri ni tak payahlah saya risau-risau bila pencen kelak. Ini tidak. Sekarang ni tengah melilau cari kerja sebagai security guard. Itu pun kalau ada yang sudi nak employ orang tua 56 tahun yang ada diploma (belajar duit sendiri bukan biasiswa kerajaan atau duit kowtim) untuk jadi jaga.

Work Smart Not Work Hard
Akhir sekali work smart jangan work hard. Seorang senior manager di tempat adik saya bekerja di Cargill Foods, Kelang pernah memberitahu adik saya. You must not only be working but you must be seen to be working. Anda bukan sahaja perlu bertungkus lumus menyiapkan kerja tetapi anda perlu dilihat sedang bekerja. Ingat. Anda bukan sahaja perlu bekerja tetapi anda perlu dilihat sedang bekerja. Barang baik sekali pun kalau tak ada iklan tak ada orang akan tahu tentang quality produk anda. Tanyalah orang yang pakar dalam bidang advertising dan marketing. Barangan kurang bermutu sekali pun (mediocre) kalau dipackage dengan betul dan iklannya canggih orang akan tertarik membelinya. Tak percaya tanyalah awek yang cun melucun dan tinggi hemah serta budi bahasanya tapi tinggal di ceruk atau ulu kampong. Ada tak agaknya orang seperti Dato’ K. Dato’ M atau apa-apa Dato’ lah nak datang melamar buat isteri. Tapi kalau rupa layak jadi finalist pertandingan ratu cantik daerah, budi bahasa hampeh tapi body dan dressing kelas gitu tambah pulak asyik menebeng tempat VIP-VIP selalu berlonggok dah tentu sekejap laku. Jadi isteri nombor dua pun tak apelah. Paling tidak bontot kena raba dengan VIP tak kira menteri ke bekas menteri. Mana lebih glamour dik, kena raba dengan VIP atau kena senggol dengan kuli batak. Ini reality hidup dik bukan teori. Teori simpan kat universiti aje. This is real life.


Fuhyuh!! tak sangka posting kali ni dah menjangkau 5 muka surat. Biasalah. 37 tahun pengalaman bekerja mana nak letak. Sehingga posting berikutnya, do visit blog saya nih, beritahu kawan-kawan dan salam dari:-
Bakal Pesara Polis

2 comments:

: TujuOpus : said...

Tuan, dah lama saya tak masuk blog tuan ni...teruskan menulis tuan..

Anonymous said...

mengapa tidak:)