Wednesday, 23 July 2014

BALA BALA


Sekali lagi Malaysia dikejutkan dengan musibah yang menelan ratusan nyawa dan sekali gus mengheret negara ke persada dunia seperti mana yang sering diidamkan oleh pemimpin kita, waemah terkenal secara negatif sekali pun. Dalam tempoh tidak sampai 6 bulan, Malaysia, melalui MAS, telah kehilangan 2 buah pesawat udara. 536 orang terkorban.
Kalau Malaysia dan dunia terkejut dengan apa yang berlaku, MAS pastinya shell shocked dan terkedu, sebab yang dilihat di hujong terowong yang telah sedia gelap ialah MAS bengkrap dan diambil-alih oleh SIA. Tapi ini tidak akan berlaku kerana selagi ada rakyat malaysia untuk diperah, kerajaan tidak akan membenarkan GLC-GLC buntang dan mati kering begitu sahaja. Maruah negara dan bangsa perlu dijaga.
 
Apa pun terjemahan orang lain mengenai bencana yang berlaku, saya memilih untuk mengintepretasikan nya dari sudut pemandu ambulan dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah dengan dailognya, “Bala Bala”.

Renung kembali. Bermula dengan kes Altantuya. Walaupun ketika itu saya sendiri tidak menganggapnya satu bala, musibah yang menimpa negara tidak berhenti di situ sahaja, kes ragut meningkat, pembunuh upahan bermaharajalela. Kemudian Lahad Datu kena ceroboh, 10 orang anggota keselamatan terkorban, dikuti dengan 1 penculikan setiap bulan di perairan Sabah sehingga memuncak kepada 1 pembunuhan dan 1 penculikan anggota polis, baru baru ini. Lokos sangat ke sistem pertahanan negara kita. Itu belum lagi mengambil kira jet jet pejuang Tentera Udara Republik Singapura yang dengan sewenang-wenangnya dan penuh sombong masuk ke ruang udara kita tanpa TUDM mampu menghantar sebiji jet pun untuk memintas. Bala Bala.  Kaum bukan melayu dan bukan islam semakin kurang ajar terhadap orang melayu dan Islam. Ini lagi Bala.
Saya ada dengar ustaz  kata apabila sesuatu kaum atau negara itu telah penuh dengan maksiat dan rakyat serta pemimpin mengabaikan peraturan dan hukum Allah dan tiada siapa pun dari kalangan mereka yang mampu, sanggup mengangkat tangan untuk membetulkan keadaan, maka Allah akan menurunkan bala NYA  ke atas kaum tersebut.

Inikah yang sedang menimpa kita sekarang? Fikirkan.

Hingga jumpa lagi, Inilah Malaysia kita!!!!

No comments: