Sunday, 1 April 2012

SIANG HIDUP MELAYU, MALAM JUAL TANAH MELAYU

Untuk blog sempena All Fools Day ini (1 April) atau Hari Orang Bodoh seperti kebanyakkan pengikut Umno, saya turunkan verbatim satu article yang dihantar oleh seorang rakan untuk renungan kita bersama. Saya tujukan khas blog ini kepada orang melayu seperti adik ipar saya dan adik saya yang percaya bahawa kalau bukan UMNO yang memerintah, bangsa melayu akan tergadai.

"Inilah yang selayak dilebelkan kepada pemimpin Umno. Oleh kerana sudah tersepit dengan sokongan rakyat di negara ini maka ada satu modal lagi yang perlu dimainkan oleh Umno iaitu perkauman dan agama. Terbaru apabila pemimpin Umno menuduh kerajaan Kelantan menggadai tanah Melayu di Kelantan. Maka ia telah menjadi bahan ketawa, tidak ubah seperti pencuri menjerit pencuri. Semua dunia maklum pemimpin Umno adalah juara broker tanah Melayu selama ini. Apabila Umno membangkitkan tanah rizab Melayu, seolah-olah Umno mengusik sarang tebuan dan bola tanggung kepada PAS dan Pakatan rakyat.

Rekod membuktikan bagaimana pengkhianatan Umno terhadap tanah rizab Melayu. Sejahat-jahat penjajah, lebih baik daripada Umno, sehingga mewartakan seluas 3 juta hektar tanah rizab Melayu pada tahun 1957. Namun selepas merdeka, pada tahun 1995 tanah rizab Melayu hilang seluas 1.7 juta hektar. Sekarang mungkin tanah rizab Melayu sudah tergadai hampir 2 juta hektar.

Persoalannya siapa punya angkara? Buktinya, 200 ekar tanah rizab Melayu untuk kilang simen tergadai kepada Yeoh Tiong Lay (YTL.). Sewaktu Umno berkuasa, 9 ribu hektar tanah rizab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rizab Melayu, yang diganti cuma 3 ribu hektar.

Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rizab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort. Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah rizab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Seluas 26,000 hektar tanah rizab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship, projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabration dan UEM.

Seluas 300 ekar tanah rizab Melayu di Pulau Redang, Terengganu kepada Vicent Tan untuk projek perlancongan. Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah rizab Melayu di Kerpan, Kedah untuk projek kolam udang. Seluas 273 ekar tanah Melayu Kampung Chu Badak Sentul, Kuala Lumpur diambil untuk projek mega. Tanah rizab Melayu seluas 94 ekar terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara, Kuala Lumpur.

Daripada fakta di atas bolehlah dirumuskan Umno lah pengkhianat dan menggadai tanah orang Melayu. Bukan PAS, bukan PKR dan bukan DAP. Tiap perkara buruk yang media UMNO menyalak untuk halakan pada pihak lain, perkara itulah yang UMNO praktikkan.

UMNO adalah Untuk Manusia No Otak

Hingga jumpa lagi, salam sayang dari Uncle B, yang tidak pernah lupa bahawa untuk projek Iskandar di Johor tidak kurang 40% tanah rizab orang melayu Johor telah dikorbankan.

No comments: