Friday, 11 February 2011

Bermula dari Tunisia apabila seorang graduan penjual sayur membakar dirinya kerana keperitan hidup sedangkan pemimpin hidup mewah, revolusi rakyat menentang ketidak-adilan dan ketidak keseimbangan pemimpin dalam berkongsi kuasa dan kemewahan negara, berjangkit dan merebak ke Mesir. Presiden Hosni Mubarak goyah, begitu juga Israel dan Amerika Syarikat. Israel kerana regim Mubarak yang pro Israel (bantu sekatan Israel ke atas Palestin dan jual petrol dengan harga lebih murah kepada Israel berbanding kepada rakyat sendiri) dan Amerika kerana kepentingan Terusan Suez kepada ekonomi AS.

Sebelum kita merasa kagum dengan keberanian rakyat tertindas Mesir untuk bangun menuntut hak mereka, kita juga perlu bertanya kepada diri sendiri. Mungkinkah ada perancangan AS, sekutu No.1 Israel, dalam semua yang sedang berlaku di Mesir. Dengan sophistication dan network meluas sistem risikannya, mustahil AS gagal mengesan nadi rakyat Mesir yang sedang membuak menuju revolusi. Ganjil kalau AS tidak memikirkan bahawa jika Mubarak tumbang, satu lagi negara Iran atau yang berpaksikan Islam akan tegak di Timur Tengah. Bahawa jika ini berlaku, ianya akan berjangkit kepada negara Timur Tengah lain dan lama kelamaan akan ujud satu dunia Islam yang bersatu bagi menentang kejahilan. Ke mana Israel selepas itu?

Jika saya pemimpin AS dan Israel, sebaik terhidu sahaja angin perubahan ini, saya akan pastikan ribut yang mengganas tadi di managed supaya hanya angin sepoi-sepoi bahasa sahaja yang bertiup ke AS dan Israel. Dalam sibuk-sibuk berdemonstrasi, saya akan letakkan kumpulan-kumpulan anti Mubarak yang pro Amerika ke dalam revolusi rakyat ini dan akan menentukan agar kumpulan ini berkuasa di Mesir pasca Mubarak. Secara bawah sedar oleh rakyat tertindas yang dahagakan keadilan, mereka telah berjaya menggantikan satu regim pro Amerika yang dibenci rakyat dengan satu lagi regim pro Amerika yang diterima oleh rakyat. Bak kata orang utara, Pi Mai Pi Mai Tang Tu Jugak.

Bagi mereka yang telah bersiap-siaga untuk terbang ke U.K., Australia atau U.S. kerana bimbang perkara yang sama berlaku di Malaysia, jangan takut. It will never happened in Malaysia, not in a thousand years or until the world ends, whichever comes first. The majority of our population including the learned ones has been so castrated that we only know how to sing Simon Says. As our honourable Prime Minister says, “Don’T try Mesir-style power grab in Malaysia. Don’t think that what is happening there must also happen in Malaysia. We will not allow it to happened here”.

Sudah tentu ia tidak akan berlaku di sini kerana kita ada ISA. Lagi pun, apa guna Najib tabur duit sana sini sekarang ini kalau bukan untuk mengagih-agihkan kekayaan negara kepada rakyat terpinggir tanpa mengira kaum. Saya belum membuat kajian terperinci tetapi yakin orang malaysialah yang paling mudah digula-gulakan. Suap mulut dengan dodol sikit, letak 10 sen dalam tangan, bontot kena sapu tak apa, kira ok. Sebab itulah payah sangat untuk rakyat Malaysia mengubah keadaan melalui peti undi apatah lagi melalui demonstrasi jalanan. Jangan haraplah!

Sebelum berlalu, Uncle nak share 1 tip untuk menjimatkan kos perubatan bagi mereka yang selalu kena selsema atau flu (demam). Mengikut seorang penyelidek dan sex columnist Amerika, Dr. Debby Herbenick, “adults who starts their day making love are healthier and happier than those who opts for a cup of tea and some toast before heading out the door. Not only does it make them less likely to catch a flu or cold, it can also improve their hair, skin and nails. Having sex in the morning also releases the feel good chemical oxytocin that makes couples feel closer all day long”.

Bagi mereka yang bahasa inggeris bukan bahasa ibunda, Uncle cuba terjemahkan, “orang dewasa yang memulakan hari mereka dengan sex, lebih sihat dan ceria daripada mereka yang memilih secawan teh dan roti bakar sebelum keluar rumah. Tidak sahaja ianya menjadikan mereka tidak mudah dijangkiti demam atau selsema, ianya juga akan menyihatkan rambut, kulit dan kuku. Mengadakan hubongan sex di awal pagi juga mengeluarkan kimia oxytocin dalam badan yang akan menyebabkan pasangan merasa lebih rapat dan mesra sepanjang hari”.

Padanlah selama ini, Uncle B, mudah sangat kena selsema dan flu, ada benda yang tak dapat rupanya.

Byeee!!

No comments: