Wednesday, 23 February 2011

YANG MENONJOL, TERJOJOL, BERGOLEK & BERALUN

Bagi seorang lelaki, apabila berada di shopping complex yang tumbuh macam cendawan lepas hujan, perkara yang paling sukar dielakkan ialah zina mata. Anda boleh berjalan cara menonong aje ke destinasi tanpa melihat kira, kanan dan mengalihkan pandangan jika terserempak perkara mungkar. Risikonya, anda boleh terlanggar tiang, tembok atau paling bahaya, berlaga dada. Bertembung dengan jantan tak apa, kalau berlaga dada dengan perempuan, tak ke naya.

Berastafar panjang dibuatnya apabila senantiasa terdedah kepada peha-peha gebu, putih licin yang dipamirkan oleh tuannya yang memakai seluar pendek atau melihat alur punggung sigadis yang pakai hipster dan tank top. Biji mata mana yang tak terjojol kalau sana-sini macam nak menerpa keluar payu dara (PD) yang dibungkus baju tak cukup kain atau punggung montok yang bergolek-beralun ke sana ke mari. Hari Sabtu 19/2/11 yang lalu, menarik nafas panjang saya dibuatnya apabila terserempak dengan 3 set PD (maknanya ada 3 aweklah tu) yang ½ terdedah dengan 1 set hampir terkeluar kerana sebelah lengan blaus sipemakai dah terlondeh tanpa disedarinya. Barangkali itu sebabnya kalau kita perhatikan, cleaners di pusat-pusat membeli belah selalu kena mob lantai yang penuh dengan air liur yang terjejeh-jejeh.

Yang hairannya kalau ada jantan yang merenung tepat dan tajam kepada barang-barang yang tededah dan yang nak terkeluar tadi, gerenti laporan polis dibuat kerana gangguan sexual atau paling tidaknya, dikutuk sebagai jantan miang. Lebih teruk kalau orang tua macam Uncle. Tentu kena kutuk, tua keladi, tak sedar diri.

Kenapa kita ambil masa berjam-jam, keluar masuk kedai, bahkan sanggup berpindah-randah dari satu shopping komplex ke satu shopping komplex untuk beli baju. Jawapannya kerana nak pilih baju yang cantik. Kenapa nak pilih baju yang cantik. Tentu sekali supaya orang pandang dan kita dikata menawan. Justeru itu, lojiknya, kalau dah pakai baju terdedah sana terdedah sini, tentunya mahu benda yang ditonjolkankan diadmire oleh orang lelaki. So, bila kami kaum Adam merenung lama dan penuh keinginan kepada benda-benda yang sengaja dipamirkan, kenapa marah?

Yang tak sedapnya, wanita melayu yang saya percaya beragama Islam, turut tak mahu kalah dengan wanita dari bangsa lain dalam bab tayang menayang PD dan bumper. Elok juga pakai purdah. Kurang sikit jantan-jantan yang terseksa dan diseksa semasa membeli-belah. Seksanya sama macam kita pergi window shopping. Tengok barang dalam cermin, yang dipamir khas untuk menarik perhatian sesiapa yang melihat, kecor air liur, berdenyut kepala dibuatnya. Nak dipegang-pegang, tauke kedai renung semacam aje, sebab dah agak kita jenis sengkek. Nak dibeli jauh sekali sebab kita kategori manusia yang beli baju lihat label harga dulu walaupun hati dah berkenan. Jadi melopong ajelah dan melopong adalah satu penyiksaan.

Kepada semua kaum Hawa, tidak kira bangsa, agama dan paras rupa, kalau nak tayang body, tayanglah, pak imam tak boleh tangkap tapi kena ingat. Kalau gatal nak main rugby jangan komplen kalau badan sakit dan tulang patah riuk. Kalau tak nak sakit atau cedera, jangan main rugby, lebih selamat duduk bersimpuh dan main congkak. Kalau tak faham bahasa berkias dan beranalogi ni , ........, lantaklah kome. Tak dapek den nak nolong.

Hingga komentar hidup yang berikutnya, selamat menonton, dari Uncle B , yang tak suka pandang kalau tak boleh pegang.

Byeee!!!!

No comments: